You are here
06/11/2017

Två dokumentärfilmer får filmpriset ”Ett hälsosamt arbetsliv” 2017

De gemensamma vinnarna av den bästa filmen om ämnet arbete är Lewis Wilcox för ”Before the bridge” (USA) och Tuna Kaptan för ”Turtle shells” (Tyskland). Priserna presenterades av Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-Osha) vid Leipzigs sextionde internationella festival för dokumentärfilm och animerad film (DOK Leipzig).

Den vinnande filmen ”Before the bridge” av Lewis Wilcox väcker medvetenhet om hur automatisering kommer att påverka mänsklighetens framtid. Juryn kommenterade filmen: ”Snabba tekniska och sociala förändringar i världen påverkar oss alla och vår vision om framtidens arbete”.

Den andra vinnaren ”Turtle shells” av Tuna Kaptan är en film med flera perspektiv som utforskar kopplingarna mellan djur, människa och krig. Juryn ansåg att filmen var ”En komplex och poetisk diskussion om dramatisk oro i vår samtida värld: krig, migration och grymhet, som syntetiserar det oväntade, inklusive vårt förhållande till djurvärlden”.

Dessutom gav juryn ett särskilt omnämnande till filmen ”Alien” av Morteza Atabaki (Turkiet) om en gammal man som arbetar i en trådverkstad.

EU-Osha syftar till att främja en diskussion om betydelsen av arbetsmiljön i Europa. Genom skapandet och finansieringen av filmpriset ”Ett hälsosamt arbetsliv” hoppas EU-Osha kunna skapa ett bibliotek med filmer för att öka medvetenheten om arbetsmiljö och inspirera regissörer att skapa fler filmer om ämnet arbete, dess förändrade karaktär och dess effekter på arbetstagare och deras miljö.

Regissörerna delar ett pris på 5 000 euro samt dvd-kopior av sina filmer. Dessa dvd:er kommer också att distribueras till EU-Oshas nationella kontaktpunkter i hela Europa för visning, med textning efter behov. Visningen av filmerna syftar till att uppmuntra till debatt om olika arbetsmiljöämnen och i synnerhet nya arbetsformer – och till att sprida budskapet om vikten av säkerhet och hälsa på jobbet till en bred allmänhet.

De dokumentärer som nominerades för priset i år täcker en rad arbetsrelaterade frågor genom tankeväckande och upplysande filmskapande: småböndernas kamp i Storbritannien, de faror som arbetstagarna i ett högt beläget bolivianskt gruvläger får utstå och den avhumaniserande miljön på en stor indisk textilfabrik.

Länkar:

Meddelanden till redaktionen: 
1

The Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-Osha) bidrar till att göra Europa till en säkrare, hälsosammare och produktivare plats att arbeta på. Den undersöker, tar fram och sprider tillförlitlig, balanserad och opartisk information om arbetsmiljpfrågor och anordnar Europaomfattande upplysningskampanjer. Arbetsmiljöbyrån inrättades av EU 1994, har sitt säte i Bilbao i Spanien och sammanför företrädare för Europeiska kommissionen, medlemsstaternas regeringar, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer samt ledande experter från alla EU:s 28 medlemsstater och andra länder.

Nu kan du följa oss på Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube eller prenumerera på vårt månadsbrev OSHmail. Du kan också registrera dig för att regelbundet få nyheter och information från EU-Osha via RSS-flöden.

http://osha.europa.eu

2

Filmpriset ”Ett hälsosamt arbetsliv” hyllar dokumentärer om arbetsrelaterade ämnen som en del av EU-Oshas europeiska kampanjer för ett hälsosamt arbetsliv. Priset presenteras årligen på Leipzigs internationella festival för dokumentärfilm och animerad film (DOK Leipzig), som i år hölls den 30 oktober–5 november 2017.

DOK Leipzig är en av världens viktigaste festivaler för dokumentärfilm och animerad film, och firar i år sin 60-årsdag. Festivalen har varit värd för filmpriset ”Ett hälsosamt arbetsliv” sedan 2009.

Information om tidigare vinnare

Bli mediepartner

Vill du hjälpa till att sprida budskapet i kampanjen En sund och säker arbetsmiljö genom hela arbetslivet?

Presskontakter

Press Officer
Birgit Müller
+34 944 358 359
Corporate Promotions Manager
Marta Urrutia
+34 944 358 357
Manager of the Brussels liaison office
Brenda O’Brien
+32 2 401 68 59, +32 0 477 175 770

Pressmaterial

Om du rapporterar om 2016–2017 års kampanj Ett hälsosamt arbetsliv, ladda ned vårt pressmaterial, som innehåller pressmeddelanden, bilder, en evenemangskalender och all viktig information och statistik.