You are here
11/11/2016

Ett hälsosamt arbetslivs filmpris för 2016 tilldelas filmen "Att vara lärare" (Zwischen den Stühlen) vid DOK Leipzig

"Att vara lärare" (Zwischen den Stühlen), regisserad av Jakob Schmidt från Tyskland, har vunnit Ett hälsosamt arbetslivs filmpris detta år. Priset delas ut av Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-Osha) till den bästa arbetsrelaterade dokumentärfilmen vid Leipzigs internationella festival för dokumentärfilm och animerad film (DOK Leipzig). Filmen handlar om de utmanande arbetsförhållandena för unga lärare. 

 

"Att vara lärare" (To Be a Teacher) berättar den känsloladdade historien om tre unga lärare och deras första tjänstgöringsår i skolmiljön, en period som kallas ”Referendariat” på tyska. Under den här tiden inser de att deras studier inte alls har förberett dem på vad det innebär att ha ett av samhällets mest ansvarsfulla och viktiga arbeten. En sällsynt inblick i skapandet av en av de mest oumbärliga resurserna i vår moderna tid: utbildning. En berättelse om att växa upp, speglad i tre unga människor vars idealism krockar med den krassa verkligheten.

 

Så här sa juryn om den vinnande filmen: "En film av sin tid – stressen personifierad. Karaktärerna är mycket väl utmejslade och tilltalande och filmmakarens cinéma vérité-stil för oss nära deras mänskliga drama som berör och stimulerar till eftertanke. Med sin humor och allvarliga centrala grundton om unga människors öde och framtid får 'Att vara lärare' Ett hälsosamt arbetslivs filmpris."

 

Ett hälsosamt arbetslivs filmpris har sedan 2009 presenterats vid DOK Leipzig, en av de främsta internationella festivalerna för konstnärliga dokumentärer och animerad film. Den stöds av Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-Osha) och målsättningen är att uppmuntra begåvade filmskapare att producera film som tar upp risker i arbetsmiljön, liksom förändringar som påverkar dagens arbetsplatser. Priset ska främja säkra och hälsosamma arbetsplatser i Europa.

 

Den vinnande regissören får en prissumma på 5 000 euro och dvd-kopior av filmen produceras av EU-Osha. EU-Osha distribuerar också dvd-kopior av den vinnande filmen med undertexter på flera europeiska språk till sina nationella kontaktpunkter. Kontaktpunkterna organiserar visningar av filmen som följs av diskussionstillfällen för att öka medvetenheten om de frågor som tas upp samt om arbetsmiljöfrågor i allmänhet.

 

Filmerna som nominerats till Ett hälsosamt arbetslivs filmpris belyser en rad frågor som påverkar både arbetstagare och arbetsplatser. Några av filmerna ger personliga inblickar i arbetstagarnas verklighet, från en liten kartongtillverkare i Frankrike till en fabriksfiskebåt på Island, medan andra visar på hur ekonomiska, politiska och tekniska förändringar kan påverka enskilda arbetstagare och hela sektorer.

 

Länkar:

 

 

Meddelanden till redaktionen: 
1

The Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-Osha) bidrar till att göra Europa till en säkrare, hälsosammare och produktivare plats att arbeta på. Den undersöker, tar fram och sprider tillförlitlig, balanserad och opartisk information om arbetsmiljpfrågor och anordnar Europaomfattande upplysningskampanjer. Arbetsmiljöbyrån inrättades av EU 1994, har sitt säte i Bilbao i Spanien och sammanför företrädare för Europeiska kommissionen, medlemsstaternas regeringar, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer samt ledande experter från alla EU:s 28 medlemsstater och andra länder.

Nu kan du följa oss på Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube eller prenumerera på vårt månadsbrev OSHmail. Du kan också registrera dig för att regelbundet få nyheter och information från EU-Osha via RSS-flöden.

http://osha.europa.eu

2

DOK Leipzig är världens äldsta dokumentärfilmsfestival. Den presenterar dokumentärfilmer, animerade filmer och interaktivt berättande. Programmet omfattar internationella tävlingar för långa och korta dokumentärfilmer och animerade filmer liksom andra tävlingar och specialprogram (i år fanns det till exempel ett program med filmer från Turkiet). Under åren som gått sedan den första festivalen 1955 har DOK Leipzig vuxit till ett internationellt kompetenscenter för dokumentärfilmer och animerad film. 

3

De nominerade filmerna till Ett hälsosamt arbetslivs filmpris var:

  • Behind the Stone Wall (originaltitel: Derrière les pierres) (Frankrike, regissör Magali Roucault)
  • Cinema Futures (Österrike, regissör Michael Palm)
  • Keep Frozen (Island, regissör Hulda Rós Guðnadóttir)
  • Mattress Men (Irland, regissör Colm Quinn)
  • Some Will Forget (Storbritannien, regissör Ruth Grimberg)
  • The Graduation (Frankrike, regissör Claire Simon)
  • To Be a Teacher (originaltitel: Zwischen den Stühlen) (Tyskland, regissör Jakob Schmidt)
  • Working Life (originaltitel: Le concours) (Frankrike, regissör Martin Rit, Mariette Désert)

Bli mediepartner

Vill du hjälpa till att sprida budskapet i kampanjen En sund och säker arbetsmiljö genom hela arbetslivet?

Presskontakter

Press Officer
Birgit Müller
+34 944 358 359
Corporate Promotions Manager
Marta Urrutia
+34 944 358 357
Manager of the Brussels liaison office
Brenda O’Brien
+32 2 401 68 59, +32 0 477 175 770

Pressmaterial

Om du rapporterar om 2016–2017 års kampanj Ett hälsosamt arbetsliv, ladda ned vårt pressmaterial, som innehåller pressmeddelanden, bilder, en evenemangskalender och all viktig information och statistik.