You are here
WORKERS-1920x589px.jpg

Werknemers

Alleen als er gedurende het gehele arbeidsleven sprake is van goede arbeidsomstandigheden kan iemand gezond ouder worden en in goede gezondheid met pensioen gaan. Bovendien zorgt een duurzaam arbeidsleven ervoor dat oudere werknemers langer in dienst kunnen blijven, waardoor het gehele personeelsbestand van hun ervaring en kennis kan blijven profiteren.

De op deze pagina verzamelde hulpbronnen geven u meer informatie over kwesties op het gebied van ouder worden op het werk. Ze laten bovendien zien op welke manieren problematische situaties op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk opgelost kunnen worden als werknemers en werkgevers ze gezamenlijk aanpakken.

Aanbevolen hulpbronnen

Casestudies

Casestudies zoals de volgende zijn praktische voorbeelden van de manier waarop u als werknemer of vertegenwoordiger van een vakbond met een werkgever kunt samenwerken om de werkplek veiliger, gezonder en eerlijker te maken voor werknemers van alle leeftijden.

14-2-2014

Beleid voor oudere werknemers bij St. Olavs Hospital

Ongeveer 20% van de werknemers van St. Olavs Hospital is ouder dan 55 jaar en de kosten voor vervroegde uittreding zijn hoog — het ziekenhuis moest zoveel mogelijk ervaren werknemers zien te behouden. In samenwerking met de vakbonden en externe consultants heeft het ziekenhuis een beleid voor oudere werknemers ontwikkeld, waarin onder andere maatregelen zijn opgenomen zoals verlengd verlof, opleidingsmogelijkheden en evaluaties van het werkvermogen voor werknemers ouder dan 55 jaar.


Meer weergeven

Blader eens door onze casestudies en vind ideeën voor manieren om de arbeidsomstandigheden voor iedereen te verbeteren, zowel op grote als kleine werkplekken.

E-gids

In onze e-gids vindt u praktische richtsnoeren om om te gaan met veiligheid en gezondheid op het werk in de context van een vergrijzende beroepsbevolking. In de gids worden de belangrijkste kwesties behandeld, manieren voorgesteld om problemen aan te pakken en nuttige links gegeven.

Andere relevante hulpbronnen

We hebben een grote verscheidenheid aan hulpbronnen op het gebied van gezond ouder worden op het werk. Een kleine greep: een luchtige korte film, een selectie praktische hulpmiddelen en campagnemateriaal waarmee u doelgroepen bewuster kunt maken en het gedrag op uw werkplek of van de werknemers die u vertegenwoordigt kunt veranderen.